Rimnam
Image default
Onderwijs

Hoe ziet het programma ckv er in jouw school uit?

Het vak ckv nuttig invullen, het is een kunst op zich!

Het vak Culturele kunstzinnige vorming is ingevoerd als regulier vak in de bovenbouw. Maar wat houdt het precies in, waaraan moet deze les voldoen om als volwaardig vak beschouwd te worden? De inhoud moet uiteraard gaan over cultuur en kunst op het niveau van de leerlingen. Hoe ga jij aan dit vak inhoud geven? Scholen worden al voor een stuk geholpen door allerlei instellingen. Musea bieden programma’s aan die speciaal op kinderen gemaakt zijn. Er is de ckv-pas waardoor musea meer toegankelijk worden voor leerlingen en er zijn ook de cultuurbons voor een bepaalde geldwaarde. Maar is dit voldoende? Haal jij alles uit de tijd die je krijgt om kinderen cultuur bij te brengen? Een reeks workshops kan hierin heel wat duidelijkheid brengen.

Welke workshops kiezen voor je ckv-vak?

Kunst en cultuur mogen heel ruim genomen worden. Je kunt voor het vak ckv dan ook heel wat diverse onderwerpen uitkiezen voor je workshops. In kunst kies je bijvoorbeeld uit muziek, dans, zang, toneel… Bij cultuur horen bijvoorbeeld workshops exotische dansen, een exotisch instrument leren bespelen, een workshop over racisme of het behoud van de natuur. Deze verschillende onderwerpen zijn onderling ook makkelijk te combineren. En je organiseert er zo veel of zo weinig van als je zelf wil. Een korte workshop, een workshop van een hele dag of zelfs een culturele week… het kan allemaal binnen je ckv-programma. Is het voor jou de eerste keer dat je als school een beroep wil doen op workshops? Vraag dan gerust advies aan de organisator. Het zijn experts die met heel wat ideeën bij jou komen.

Enkele voorbeelden die je op weg helpen

Hierboven las je al dat je diverse workshops met elkaar kunt combineren. Denk hierbij aan het thema recyclage. Leerlingen gaat de straat op, zoeken oude materialen bij elkaar en maken een kunstwerk. Daarna komt er een tentoonstelling. Of werk rond racisme, leerlingen leren technieken fotografie, tekenen, etsen… Ze maken hun ideeën duidelijk op een visuele manier en tonen dit aan de buitenwereld. Je kunt ook werken rond literatuur. Laat de kinderen een boek lezen en laat het ze uitbeelden door middel van een toneelstuk, voordrachten, zang of tekeningen. Heb je zelf ideeën? Prima! De workshop-expert maakt een workshop op maat!

https://grotebroer.com