Rimnam
Image default
Financieel

Waarom openstaande facturen verkopen?

Het is een feit dat er bedrijven bestaan die handelen in facturen, maar waarom verkopen zij openstaande facturen? Dit gegeven was lange tijd niet bekend bij het publiek, dat er bedrijven bestaan die zich bezig houden met een lucratieve handel. Maar waarom zouden zij openstaande facturen verkopen? Hoe werkt dat dan? Op internet wordt er een en ander wel duidelijk uitgelegd, en ook waarom slimme ondernemers zich bezig houden met het waarom van openstaande facturen verkopen. Het is namelijk een zaak van vraag en aanbod. Als een bedrijf een aantal facturen heeft uitstaan die maar niet betaald worden, dan wordt het op gegeven moment te omslachtig en te tijdrovend om daar achteraan te blijven gaan om alsnog de verschuldigde bedragen te achterhalen. Dan wordt het tijd om een bedrijf in te schakelen die erin gespecialiseerd is om cliënten aan te manen hun rekening te betalen. Vaak zitten er dan extra kosten bij, en daar haalt dit bedrijf natuurlijk de winst uit. Ze doen het niet voor niks natuurlijk. 

 

Het voordeel voor het verkopende bedrijf

 

Het bedrijf dat de vorderingen doorverkoopt krijgt een deel van de openstaande vorderingen uitbetaald, en neemt daar genoegen mee. Ze zijn van het gedoe af, en hoeven geen tijd meer te investeren in de in gebreke blijvende clïent. Dat zijn maar twee redenen waarom een bedrijf openstaande facturen willen verkopen. Er zijn er natuurlijk meer, een ondernemer kijkt wel degelijk naar de kosten en baten. Als er niet zoveel verlies is zal hij eerder geneigd zijn te onderhandelen met een incasseerder, en dat is ook waarom hij z’n openstaande fakturen zal verkopen. Dan kunnen de dossiers dicht, en waarschijnlijk komt de niet betalende klant op een speciale lijst van wanbetalers. En dat is natuurlijk goed te begrijpen, geen een ondernemer wil zakendoen met wanbetalers.

Het is een winstgevende handel, de handel in fakturen. Anders zouden er ook niet zoveel bedrijven zijn die zich hier dag in dag uit mee bezig houden.