Rimnam
Image default
Dienstverlening

Wat is de staat van mijn meterkast?

In Nederland zijn veel meterkasten verouderd. Maar hoe weet je of jouw meterkast verouderd is? Wij bespreken hoe je kunt weten dat jouw meterkast verouderd is.

Als er een elektricien langs komt

Veel mensen hebben niet door dat hun meterkast verouderd is. Als er dan een elektricien langs komt om bijvoorbeeld elektra aan te leggen of om stopcontacten te verplaatsen, vraag dan even of die elektricien de meterkast wil checken. Een elektricien ziet vaak na een aantal kleine checks wat de staat van je meterkast is. Zelf kunnen wij dit van buitenaf haast niet zien, een elektricien weet waar hij op moet letten.

Slaan je stoppen vaak door?

Als je stoppen vaak doorslaan of als je vaak een stroomstoring hebt, kan dit komen doordat je meterkast verouderd is of simpelweg doordat je te weinig groepen hebt. Veel oude huizen hebben nog een meterkast met 3 of 4 groepen, voor de apparaten die wij tegenwoordig gebruiken is dit veel te weinig. Tegenwoordig kan je het beste iedere grootverbruiker op een aparte groep aansluiten. Onze keukens hebben tegenwoordig veel meer apparaten en grootverbruikers die allemaal op een aparte groep geplaatst moeten worden en in de toekomst wordt verwacht dat we zelfs nog meer groepen nodig hebben. Denk aan zonnepanelen en een oplaadpaal voor een elektrische auto. Als dit echt de toekomst is zullen we hier ook meer groepen voor nodig hebben.

Meterkast laten vervangen

Laat je meterkast eens vervangen, dit kan geen kwaad. Als je je groepen toch uit wilt laten breiden kan je ook gelijk een nieuwe meterkast nemen die aansluit bij je behoeften van nu en de toekomst. Houd dan ook rekening met al je apparaten en de apparaten die je in de toekomst zal gaan aanschaffen. Dan weet je zeker dat je voldoende groepen hebt en een goede nieuwe meterkast.