Rimnam
Image default
Zakelijke dienstverlening

De waarde van onderpand

Om een huis te kunnen kopen, moeten de meeste mensen een hypotheeklening afsluiten. Meestal gaat het dan om flinke bedragen, met de gekochte woning als onderpand. Alleen als het onderpand voldoende waard is, zal de bank of verzekeraar de lening willen aangaan, anders is het risico te hoog. Immers, als de koper van de woning achter raakt met betalingen dan kan de bank of verzekeraar altijd nog het onderpand, de woning, verkopen.  

In dit licht is het logisch dat een hypotheekverstrekker vooraf bekijkt of het onderpand voldoende opbrengt bij een eventueel gedwongen verkoop. Degene die dat beoordeelt, is de hypotheekacceptant. Die bepaalt of de hypotheekaanvraag, met alles wat daarbij hoort, geaccepteerd kan worden. Een hypotheekacceptant probeert daarom vooral om inzichtelijk te krijgen welke risico’s zijn verbonden aan het verstrekken van een hypotheeklening.

 

Vereniging van Eigenaren

Uiteraard wordt het taxatierapport beoordeelt, maar er zijn ook andere minder voor de hand liggende onderwerpen waar de hypotheekacceptant in is geïnteresseerd. Bij een hypotheeklening voor een appartement in een appartementencomplex is bijvoorbeeld de financiële gezondheid van de Vereniging van Eigenaren, afgekort VvE, relevant. Deze vereniging beheert het complex en is verantwoordelijk voor onder meer verwarmingsinstallaties, veiligheidsinstallaties, liften en algemeen onderhoudswerk.

Als de VvE te lage financiële reserves heeft, waardoor onderhoud wordt uitgesteld, dan kan daardoor de waarde van de appartementen in het complex sterk verminderen. Daarom zal een hypotheekacceptant te lage onderhoudsreserves zien als een risico, waardoor de hypotheekaanvraag kan worden afgewezen. 

 

Analytische geest en goed gevoel voor cijfers

Het zal duidelijk zijn dat hypotheekacceptanten een belangrijke, verantwoordelijke functie hebben, cruciaal voor het beperken van risico’s verbonden aan het verstrekken van hypotheken. Het is een aantrekkelijke functie met legio groeimogelijkheden. Heb je interesse om als hypotheekacceptant aan het werk te gaan? Er zijn voldoende openstaande vacatures voor hypotheekacceptanten. Zeker als je sterke analytische vaardigheden en een goed gevoel voor cijfers hebt is een baan als hypotheekacceptant een aantrekkelijke functie voor.