Rimnam
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat maakt bouwstempels onmisbaar bij bouw-, renovatie- of sloopklussen?

Veiligheid is een topprioriteit in de bouwwereld

Veiligheid is in de bouw topprioriteit nummer één. Als uitvoerder of aannemer bent u verantwoordelijk en aansprakelijk om minimale veiligheidsmaatregelen te nemen om uw personeel tegen ongelukken te beschermen. Dit betreft niet alleen beschermende helmen, veiligheidsschoenen of valbescherming, maar ook zogenoemde bouwstempels ofwel schroefstempels. Bouwstempels zijn nodig bij een verbouwing, sloopklus of renovatie waarbij er bijvoorbeeld steunwanden en dragende pilaren verwijderd worden. De bouwstempels of schroefstempels helpen voorkomen dat het plafond in elkaar zakt en op u of uw collega’s terechtkomen.

 

Hoe werkt een bouw- ofwel schroefstempel eigenlijk?

Een bouwstempel verdeelt het gewicht of de krachten die erop uitgeoefend worden over een groter oppervlakte en minimaliseert het risico op verzakking en instorting. Schroef- of bouw stempels zijn gemaakt uit twee losse delen die over elkaar heen kunnen schuiven. Hierdoor kan de stempel op de juiste lengte afgesteld worden en als ondersteuning dienen voor zware constructies. In elk soort schroefstempel zit een veiligheidsklem, die voorkomt dat de schroefstempel kan inklappen.

 

Stempels zijn in allerlei uitvoeringen en varianten verkrijgbaar

Voor elk type gebouw of constructie zijn er wel geschikte bouwstempels om betonplaten ondersteuning te bieden. Qua draagkracht en maximale lengte kunnen schroefstempels nogal van elkaar verschillen, dus kijk hier goed naar. Een ander aandachtspunt om in het vizier te houden bij de aankoop en het gebruik van stempels, is de staat van onderhoud.

Controleer een stempel van tevoren op zwakke plekken en beschadigingen. Als die er zijn, is het aan te raden om de verkoper te benaderen en de stempels niet te gebruiken. Kijk verder of het veiligheidsmechanisme dat de twee dragende buizen verbindt goed werkt. Bekijk nu het aanbod schroefstempels van een professioneel bedrijf voor aanbieders, namelijk het Aannemers Inkoop Centrum (AIC). Bij AIC vindt u diverse bouwstempels voor elk type verbouwing.