Rimnam
Image default
Recreation / Food

Een goede rieten kap

Een rieten kap is een mooie en luxe toevoeging voor je huis. Waar rietdekken vroeger voornamelijk gebeurde bij de huizen in de armere sector, zo is het tegenwoordig natuurlijk een veel luxere optie.

Voorheen was riet vooral een goedkope, maar niet echt veilige optie om het dak mee te bedekken. Er werd namelijk alleen maar riet gebruikt, wat het dak niet zo duurzaam maakte en bovendien ook nog eens brandgevaarlijk.

Tegenwoordig gaat dat heel anders. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde gecombineerde constructie, waarbij dan gebruik wordt gemaakt riet in combinatie met een ander bouwmateriaal, vaak zijn dit dakpannen. Deze dakpannen worden door het riet zorgvuldig aan het zicht onttrokken, maar zorgen wel voor de nodige versteviging en duurzaamheid van het dak. Omdat er gebruik wordt gemaakt van dakpannen, is het dak immers net zo stevig als een dak dat enkel uit dakpannen bestaat.

Bovendien worden er tegenwoordig ook andere soorten riet gebruikt. Vaak wordt er niet eens meer echt riet gebruikt, maar wordt er gekozen voor het gebruik van nep riet. Hierdoor kan het riet veel meer aan, het is minder gevoelig op biologische groei van mos en schimmel en is daarmee dus ook stukken steviger dan een dak dat van echt riet is.

Natuurlijk is het bij een dak van riet, zoals bij ieder dak, erg belangrijk dat je zorgt dat het goed onderhouden wordt. Zorg dat er elk jaar of elke paar jaar een controle wordt uitgevoerd en dat kleine foutjes worden gerepareerd. Op de termijn zal ook een rieten dak moeten worden vervangen, maar dit hoeft echt niet zo snel als je misschien zou denken. Met het juiste en tijdige onderhoud kun je ook met een rieten dak net zo lang doen als met een dak van enkel dakpannen of een dak van beton.

http://www.rietwerk.nl