Rimnam
Image default
Financieel

Kan ik zonder voorbehoud van financiering een huis kopen?

Ja, het is mogelijk om een huis te kopen zonder voorbehoud van financiering, maar het brengt bepaalde risico’s met zich mee.

Welke risico’s loop je als je koopt zonder voorwaarden?

Wanneer je een huis koopt zonder een financieringsvoorbehoud, betekent dit dat je verplicht bent om de aankoop door te laten gaan, ongeacht of je uiteindelijk in staat bent om de benodigde financiering te krijgen. Dit kan financiële problemen veroorzaken als je niet in staat bent om de benodigde lening te krijgen en het huis toch moet kopen.

Zeker weten dan zeker bieden

Het financieringsvoorbehoud is een clausule in het koopcontract die aangeeft dat de aankoop afhankelijk is van het succesvol verkrijgen van de benodigde financiering. Als je dit voorbehoud in de koopakte opneemt, heb je de mogelijkheid om de koop te annuleren als je geen financiering kunt krijgen, zonder dat dit grote financiële consequenties heeft.

Het was altijd verstandig om goed na te denken voordat je een huis kocht zonder financieringsvoorbehoud. Als je er zeker van was dat je de financiering kon krijgen, of als je voldoende eigen middelen hebt om de aankoop te voltooien, dan kon het een optie zijn. Maar als er enige onzekerheid was over je financiële situatie, was het meestal veiliger om een financieringsvoorbehoud op te nemen in het koopcontract om jezelf te beschermen tegen mogelijke problemen in de toekomst. Het raadplegen van een juridisch adviseur en een financieel adviseur was altijd aan te raden voordat je een belangrijke beslissing zoals het kopen van een huis nam. Er zijn echter mogelijkheden.

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering kan

Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering is nu mogelijk zonder dat u risico loopt. Zijn uw documenten akkoord bevonden door hypotheekadviseur Lexwonen dan kan hij namens u een bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering. Uw bod is dan verzekerd tegen een afwijzing.

Via Lexwonen ontvangt u dan een garantiecertificaat vermeld met een bedrag wat u maximaal mag bieden op uw droomhuis.

Voorbeeld van bod zonder financieringsvoorbehoud in Amersfoort

Lexwonen hypotheekadviseur Amersfoort had een garantiecertificaat ontvangen van zijn verzekeraar van € 590.000, -.  Gezien het inkomen, het spaargeld en de woningwaarde was dit een verantwoord bedrag. De vraagprijs van de woning bedroeg € 545.000, -. Door een bod te doen van € 560.000, – en zonder voorbehoud van financiering werd de woning toegewezen.

Het bijzondere is tegenwoordig dat geen enkele partij risico loopt. De verkoper ontvangt 10% van de koopsom als de bank met een afwijzing komt voor de hypotheek van de koper.

De koper hoeft die 10% boete niet te betalen omdat hij een verzekering heeft die een eventuele afwijzing verzekerd. Jouw bod verzekeren doen maar weinig adviseurs. Zoek op Google naar een hypotheekadviseur die verzekerd is voor bieden zonder voorbehoud van financiering.