Rimnam
Image default
Gezondheid

Letselschade als je wordt aangereden op een zebrapad

Aangereden op een zebrapad zorgt vaak voor letselschade, het lijkt een situatie die niet vaak voorkomt, want immers op een zebrapad krijg je als voetganger voorrang. Maar toch komt het vaker voor dan je denkt dat voetgangers worden aangereden op een zebrapad.

Onoplettend bestuurders

Als voetganger ga je ervan uit dat je voorrang krijgt op een zebrapad, nietsvermoedend steek je dan ook vaak over, de gedachte dat je kunt worden aangereden op een zebrapad komt niet in je op. Toch is het verstandig dat je als voetganger altijd naar links en rechts kijkt voordat je oversteekt. Want onoplettende bestuurders van auto’s, bussen, scooters en fietsen rijden gewoon door en kunnen hierdoor een lelijk ongeluk veroorzaken waarbij een voetganger wordt aangereden op een zebrapad.

Letselschade

Een ongeluk is erg vervelend en er ontstaat vaak letselschade. De vraag wie er aansprakelijk is bij een ongeluk als iemand wordt aangereden op een zebrapad is altijd lastig te beantwoorden. In eerste instantie zou je zeggen dat de bestuurder aansprakelijk is. Want als voetganger op een zebrapad ben je volgens de Nederlandse wet een zwakkere verkeersdeelnemer.  En daarom moeten bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zoals auto’s, vrachtwagens en scooters meer rekening houden met jou als weggebruiker dan andersom. Maar het kan ook je eigen fout zijn als jij bijvoorbeeld op je telefoon zit en onoplettende de weg oversteekt. Het is daarom altijd lastig om de juiste persoon aan te wijzen voor aansprakelijkheid. Wel is het zo dat in de meeste gevallen bij een ongeval zoals aangereden worden op een zebrapad de bestuurders van gemotoriseerde voertuigen aansprakelijk zijn voor de letselschade. Is het je overkomen dat je bent aangereden op een zebrapad? Dan kun je letselschade, zoals de gemaakte medische kosten, het salaris wat je misliep omdat je niet kunt werkten of smartengeld claimen. Je kunt de letselschade bij je eigen verzekeraar indienen.