Rimnam
Image default
Mode en Kleding

De oorsprong van de Fjallraven Kanken rugzak

Toen messenger-style tassen in de jaren 1970 gemeengoed werden onder Zweedse schoolkinderen, nam volgens Åke Nordin het aantal rugproblemen en slechte houdingen toe. Daarom ontwierp hij in 1978 de Kånken rugzak, speciaal gemaakt om de ruggen van Zweedse schoolkinderen “recht te maken” en lang mee te gaan bij alles wat ze meemaakten.

De maat was zo dat er een telefoonboek van Stockholm in het hoofdvak paste.

Het eerste jaar werden er een bescheiden 400 Kånken rugzakken verkocht, maar al snel bleek dat er onder Zweedse gezinnen een enorme vraag naar dit type rugzak bestond toen er het volgende jaar 30 000 werden verkocht.

Sindsdien heeft de Kånken zich over de hele wereld verspreid, waarbij hipsters in Brooklyn de rugzak even gemakkelijk dragen als schoolkinderen in Zweden nog steeds.

Zijn Kånkens waterdicht?
De Fjallraven rugzak is gemaakt van een synthetisch materiaal, Vinylon F genaamd, dat zich gedraagt als een natuurlijke vezel die opzwelt als hij aan water wordt blootgesteld en in wezen beter bestand wordt tegen het binnendringen van water naarmate hij natter wordt.

Ik kan getuigen van de waterbestendigheid van zowel de Kånken Classic als de Mini, want we hebben ze al vaak meegenomen op regenachtige wandelingen of trektochten zonder problemen met natte kleren of iets dergelijks aan de binnenkant.

Ik zou toch een laptop of iets dergelijks in een etui doen, want er is geen opvulling voor als je hem op de grond of iets dergelijks neerzet.